• Als de pijn in hart bijna ondraaglijk is.
 • De dagen en vooral de avonden lang duren.
 • De nachten gevuld zijn met wakker liggen.
 • Je zelfvertrouwen lijkt te zijn verdwenen.
 • De zin van het leven uitzicht lijkt te zijn.

Je partner is overleden en vervolgens lijkt het alsof je stil staat terwijl de wereld doordraait en weet je niet hoe verder te gaan. Wat waar je aan vast hield is wegvallen en reist de rouw als een schaduw met je mee.

Een schaduw is soms zichtbaar, soms niet of duikt onverwachts op. Soms als een donkere schaduw, soms een schaduw die lichter aanvoelt. Zo kan rouw ook zijn. Eerst uit rouwen en dan weer verder gaan, dat hoeft niet zo te gaan. Het leven draait immers door en het leven lief hebben en rouw kunnen naast elkaar gaan. Hand in hand als donker en licht die elkaar nodig hebben duikt de rouw op en reist een stuk mee op de schouder.

Het ontluiken van de bladeren aan de bomen, de vogels die hun nestjes maken of zittend aan de waterkant kijkend naar de zon die ondergaat. Dat waren wellicht momenten die je koesterde met je partner. Dat zijn momenten die je nu ook weer voor ogen kan houden. Om jezelf toe te staan deze momenten weer lief te hebben, omdat het leven je daarvoor uitnodigt en uitdaagt. Stap voor stap, op je eigen tempo. Er is geen kant en klaar draaiboek voor de wijze waarop je moet rouwen of een vastgesteld termijn. Ondanks de ruwheid waarmee het leven gepaard kan gaat, heeft het leven ook zijn wonderbaarlijke schoonheid.

Waar kan ik je bij helpen?

 • Aanvaarden zoals de situatie nu is
 • Zingeving en bewustwording
 • Als je behoefte hebt aan een life stappen plan
 • Omgaan met alleen zijn of eenzaamheid
 • Financiële bewustwording
 • Je innerlijke veerkracht (her)ontdekken)
 • Vragen over spirituele bewustwording