Therapie

Therapie kan een psychologische ondersteuning zijn als je het moeilijk hebt en daarbij hulp kan gebruiken. Het verschil in therapie of coaching zit in de diepte van de vragen. Bij therapie leer je ontdekken waarom het heeft kunnen gebeuren en hoe je daar mee moet omgaan.

Therapie kan worden ingezet bij angsten, relatietherapie, conflictbemiddeling, begeleiding na een miskraam, verlies of overlijden van een levenspartner. Tijdens de therapie leer je om weer je eigen veerkracht te ontdekken waardoor de draad van het leven weer kan worden opgepakt.

Ieder mens ziet de wereld vanuit zijn of haar vertekend venster van overtuigingen en persoonlijke oordelen waardoor er in gedachten verscheidene dingen met elkaar in verband worden gebracht. De wereld is dan ook een afspiegeling van het denken. Als het denken helder wordt ga je simpelweg het zien zoals het is.

Relatietherapie:Bij relatietherapie kijken we waarom de verhouding heeft kunnen vastlopen en vertellen partners beide de zijde van hun verhaal. Uitgangspunt is wederzijds begrip voor elkaar en tijdens de gesprekstherapie kijk ik met een invoelende blik naar de relatie en geef adviezen.

Angsten: Vormen van angsten zijn vliegangst, angst voor tunnels of autorijden of angst voor wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Tijdens de gesprekstherapie kijken we naar de oorzaak van de angsten en hoe je met angst kan omgaan waardoor deze afnemen.

Rouwbegeleiding: Het verlies van gezondheid of het verlies van partner of kind kan je wereld op zijn kop doen staan. De mensen om je heen vervolgen al snel hun eigen levenspad terwijl de pijn in het hart zo aanwezig is. Tijdens de gesprekstherapie gaan de scherpe kanten van het verdriet eraf waardoor er inzicht komt hoe je verder kunt gaan.

Narcisme : Hoe ga je om met een narcistische partner of hoe neem je afstand uit zelfbescherming. Een narcist doet aan “gaslighting”. Door een vlijmscherpe opmerking af te wisselen met een onoprechte positieve benadering waardoor de ander aan zichzelf gaat twijfelen. Narcisme kan zo ver gaan dat de ander zichzelf niet meer herkend in zijn eigen doen en laten. De vertroebelde waarneming van de narcist heeft de ander doen vertroebelen en doen geloven dat hij of zij minder waard is. Tijdens de gesprekstherapie leer ik de cliënt inzien wat de eigen emoties zijn waardoor je jezelf wordt. Ook krijg je handvatten aangereikt voor als je de relatie wil stopzetten om niet langer op diverse vlakken te worden geïntimideerd.

HSP Coaching: Als hoog gevoelig persoon komen er meer prikkels op je af. Hooggevoeligheid hoeft niet moe te maken. Tijdens de gesprekstherapie leer je de kwaliteiten van je hooggevoeligheid te ontwikkelen, valkuilen te ontdekken en jouw gedachtepatroon en levenspatroon te laten aansluiten op je HSP zijn. Meestal komt een hsp-persoon meer te weten over hsp als er nood is. Nood omdat het werk niet meer gaat, of emotioneel of fysiek bent opgebrand.

Een hsp-er staat meer open voor energie. Wat voor extra energie zorgt is voor ieder persoon verschillend. Een hsp-er voert dieperliggende gesprekken, maakt makkelijk verbinding met dieren en heeft veel baat bij gezonde voeding en bloeit op in creativiteit als hij of zij op zijn plek is.

TIP: Blijf in contact met de natuur, trek wandelschoenen aan en trek er op uit. Ga fietsen of tuinieren. De aarde kan je veel energie geven en houdt je in balans.

Mindfulness meditatie helpt om tot innerlijke rust te komen en prikkels los te laten. Mindfulness meditatie is niet zweverig en helpt je om het hoofd helder te houden. Leren mediteren kan een onderdeel zijn van therapie en coaching.